Κείμενο αλληλεγγύης στις καταλήψεις και συλληφθέντες της Πάτρας

Δευτέρα 5 Αυγούστου, ξημερώματα, το κράτος επέλεξε συντονισμένα να επιτεθεί και να εκκενώσει τρεις κατειλημμένους χώρους στην Πάτρα. Την κατάληψη Μαραγκοπούλειο, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Τ.Ε.Ι Πάτρας και την κατάληψη του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών που, από τον Νοέμβρη του ’73, είναι συνδεδεμένη με κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Από την εισβολή των μπάτσων στην κατάληψη Μαραγκοπούλειο συλλαμβάνονται 5 άτομα που βρίσκονται μέσα εκείνη την ώρα, στους οποίους αποδίδονται γελοίες κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές, παράβαση του νόμου περί όπλων (σημαίες) και απείθειας, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ατόμων που έσπευσαν για αλληλεγγύη.

Οι καταλήψεις είναι χώροι πολιτικής έκφρασης και δράσης καθώς και πολιτιστικής δημιουργίας. Συνήθως εγκαταλελειμμένα κτήρια που παίρνουν ζωή από ανθρώπους που αποφασίζουν να επανοικειοποιηθούν τον κλεμμένο χώρο και χρόνο τους. Λειτουργώντας αυτοοργανωμένα, συλλογικά και αντί-ιεραρχικά, χωρίς να περιμένουν από κανένα φωστήρα ή επιχειρηματία για καθοδήγηση ή χρηματοδότηση. Είναι τα ορμητήρια αυτών που αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους, προσπαθώντας να χτίσουν ένα καλύτερο κόσμο βήμα το βήμα, συλλογικά, ισότιμα και ελεύθερα. Είναι ζωντανά κύτταρα ελευθερίας που δημιουργούν ρωγμές στο υπάρχον σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Οι επιθέσεις, οι εκκενώσεις και το σφράγισμα των καταλήψεων από την φασιστικής λογικής κυβέρνηση,γίνονται στο όνομα της ‘’πάταξης της ανομίας’’ και του καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης που έχουν επιβάλλει σε ολόκληρη την κοινωνία και παράγουν έργο από τη μία προς όφελος των νεοναζί της χρυσής αυγής (η επίθεση στις καταλήψεις έγινε λίγες μόνο μέρες μετά την ματαίωση, λόγω αντιδράσεων, του
φεστιβάλ μίσους των νεοναζί στην Καλαμάτα καθώς και τις δηλώσεις στη βουλή, βουλευτή της χρυσής αυγής, ενάντια στα κατειλημμένα δημόσια κτήρια στην Πάτρα) και από την άλλη για την διαιώνιση της‘’κοινωνικής ειρήνης’’. Στόχος αυτής της τακτικής, η οποία έχει ξεκινήσει καιρό τώρα από καταλήψεις στην Αθήνα, είναι να πληγεί ηθικά και υλικά το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι όσων αντιστέκονται στα σχέδια των εξουσιαστών, που ολοένα υποβαθμίζουν τις ζωές μας με καθημερινές μαζικές απολύσεις, με επιβολή μισθών πείνας και εξαθλίωσης, χαράτσια, αλλοτρίωση, φόβο.

Το κράτος όμως δεν έχει καταλάβει πως όσο επιτίθεται σε χώρους και κοινωνικές ομάδες που δεν δέχονται τα δεσμά της καθημερινότητας και της απάθειας, τόσο ο αγώνας για αξιοπρέπεια και ελευθερία θα οξύνεται μιας και οι ιδέες ούτε εκκενώνονται, ούτε σφραγίζονται. Θα βρίσκουν πάντα απέναντι τους εστίες αντίστασης, που μέσο της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης θα παλεύουν για το γκρέμισμα του σάπιου οικοδομήματος τους, μέχρι την ολική καταστροφή του.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Αναρχικοί/ες
Αντιφασιστική Συσπείρωση Άρτας
Συλλογικότητα Νήμα

One thought on “Κείμενο αλληλεγγύης στις καταλήψεις και συλληφθέντες της Πάτρας”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *